Manieren voor kleuters om je tijdens de vakantie thuis creatief te vervelen

Mijn kind nummer een bleek tijdens zijn eerste levensjaar de perfecte accessoire. Hij liet zich overal gewillig mee naar toe nemen. We reisden wat af als nieuw gezin door Midden en Zuid Amerika.

Luidruchtige tornado

Gewillig is een woord wat niet van toepassing is op mijn kind nummer twee. Hem omschrijf ik meestal als een luidruchtige tornado die dol is op knuffelen. Mijn vakanties waren daardoor de laatste jaren al niet meer zo exotisch.

We kunnen de TV-TAS dit jaar niet afvinken

Deze zomervakantie is het wel echt treurig gesteld. Zelfs Vlieland is volgens mijn arts te ver weg. Dus ga ik op zoek naar uitjes die voldoen aan de volgende twee criteria: maximaal 30 minuten van het ziekenhuis en de aanwezigheid van een relaxstoel om mijn bedrust uit te liggen. Al snel blijkt dat thuis het meest comfortabel is. Maar zes weken zomervakantie duren dan wel heel lang.

Het geruzie is eindig

Ik herinner me van vroeger dat tijdens die zes weken op een gegeven moment de verveling toesloeg. En dankzij die verveling kreeg ik de meest creatieve ideeën. Hetzelfde zie ik nu bij mijn jongens gebeuren. Na anderhalve week geruzie zijn de wonderen de wereld nog niet uit: Ze gaan met elkaar spelen.

Creatief vervelen

Een hele dag samen spelen is wat teveel gevraagd maar met elkaar bedachten we de volgende dingen om thuis te doen:

  1. Bouwplaten: Veel musea verkopen de leukste bouwplaten. Zo kochten we al eerder in het Nationaal Militair Museum bouwplaten van tanks, straaljagers en het museum zelf en in het Scheepvaartmuseum vonden we een miniatuur VOC-schip. Een slimme investering die later van pas komt tijdens een regenachtige dag. En als je geen bouwplaat hebt liggen kan je natuurlijk ook van een schoenendoos een oude vertrouwde kijkdoos maken in een aansprekend thema.
  2. Speurtocht: Geïnspireerd door een door mij voorgelezen verhaal uit een voorleesboek met thema’s als de natuur of lekker jongensachtig ‘Agent en Boef’ trokken mijn jongens er elke dag op uit. Gewoon in de eigen tuin met een vergrootglas, verrekijker en kompas op zoek naar sporen en insecten.
  3. Thuisbioscoop: De voorpret begon al met het ‘laten ploppen’ van onze eigen popcorn in de magnetron. Daarna veranderden we de woonkamer in een soort bunker met overal kussens en de gordijnen dicht. Dubbelcheck voor de relaxstoel.
  4. Thuisspa: Normaal vindt mijn kleuter nagellak alleen iets voor meisjes waar je als jongen niet mee gezien mag worden. Tijdens de vakantie mag een pedicure met blauwe nagellak gelukkig wel. Hartstikke leuk zo’n thuisspa met voetenteiltjes. Liefst doen ze een poging tot een mini massage en laten ze de thuiskapper achterwege.
  5. Hutten bouwen: Met liefde doneerde ik een paar oude lakens die mijn jongens eerst in legerkleuren versierden en waar ze vervolgens vol enthousiasme de spannendste hutten mee bouwden. Net leuker dan de eigen tipi tent op hun kamer.
  6. Paaseieren zoeken in augustus: In april had ik wat te royaal paaseieren ingeslagen. Die kwamen goed van pas voor de summer egg hunt in augustus. Niet doen op een te warme dag tenzij je zin hebt in een chocolade mousse festijn.
  7. Brievenpost: Het leukste van het thuiskomen na een vakantie vond ik vroeger altijd het legen van de brievenbus. Met een beetje geluk zat er een brief of tekening van die nieuwe penvriend in. Penvrienden heeft mijn kleuter nog niet maar wel lieve opa’s en oma’s die graag kaartjes terugsturen. Hij kleurt zich helemaal suf en stopt zijn brieven trots zelf in de brievenbus.
  8. Kamperen in eigen tuin: Voor deze activiteit had ik een beetje hulp nodig maar het was een groot succes. Kamperen in je eigen tuin is zeker net zo spannend als op de camping. Voor de echte die hards mogen buiten douchen en afwassen onder de tuinslang, barbecueën en broodjes bakken boven de vuurkorf niet ontbreken.
  9. Planten en dieren van de buren verzorgen: Elke dag weer een belevenis en je ziet je kleuter groeien en zelfstandig worden. Plus je creëert een hoop goodwill in de buurt.
  10. Auto wassen: Deze activiteit neigt naar een heitje voor een karweitje maar dan zonder tegenprestatie. Vaak wasten mijn jongens meteen elkaar en de rest van het huis. Hilariteit alom.

Creatief vervelen voor kleuters

De zomervakantie is al over de helft en voorbij gevlogen. Heb jij nog leuke ideeën voor de laatste weken of alvast voor de herfstvakantie? We zijn benieuwd!