Lang leve het Waddeneiland Schiermonnikoog

Deze herfstvakantie mocht ik samen met mijn peuter- en kleuterzoon een week uitwaaien op Schiermonnikoog. Wat een voorrecht.

Heerlijk overzichtelijk eiland

De reis was een grote jongensdroom: auto, veerboot en bus.

Fietsen kan je alvast online reserveren en op je vakantieadres laten bezorgen. Gewend aan de New Yorkse delivery cultuur leek mij dit wel wat. Handig, maar compleet overbodig want de fietsenwinkel was op een steenworp afstand van ons hotel. Net als de supermarkt en bakker met suikerbrood om van te smullen. Er is ook een leuke kledingwinkel mocht jij wel een keer een moment voor jezelf hebben.

Wat een heerlijk overzichtelijk eiland.

Vakantiereis terug in de tijd

Het lijkt soms alsof de tijd op Schiermonnikoog heeft stilgestaan. Alleen al bij het vooruitzicht van een ritje met de bus met buggy inclusief peuter, kleuter en koffers breekt het zweet mij normaal spontaan uit. Niet op Schiermonnikoog. Iedereen is hier even vriendelijk en behulpzaam.

De tijd heeft stilgestaan op het Waddeneiland Schiermonnikoog

In Hotel van der Werff worden de kaassoufflés voor kinderen nog opgediend op zilveren presenteerblaadjes. En in de prachtige eetzaal vind je tussen 6 en 8 uur allemaal lotgenoten (ouders met kinderen in dezelfde leeftijd). Je kinderen mogen hier namelijk ongestoord rondrennen.

En dat rondrennen kan eigenlijk ook op straat, want het eiland is autoluw. Wat betekent dat je er alleen mag rijden met een ontheffing. Fijn om een week niet continue ‘Kijk uit voor die auto’ te hoeven gillen. Zelfs mijn stem had vakantie.

Zon?, zee, strand

Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Prachtig, en het straalt zoveel ruimte en rust uit. Bij de zee zijn wij nooit aangekomen omdat mijn peuter en kleuter ondertussen afgeleid werden door krabbetjes, schelpen en plassen om in te stampen.

Het Waddeneiland Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa

Waar we wel geregeld een tussenstop maakten voor warme chocolademelk of lunch was strandtent De Marlijn. Knus en goede salades en soepen.

Restaurant de Marlijn op het Waddeneiland Schiermonnikoog

Ik denk dat je bij Ambrosijn goed kan eten. Ik schrijf, ik denk, want helaas verkozen mijn jongens Het Wantij met speeltuin. Ambrosijn heeft ook geen apart kindermenu waardoor je net niet naar binnen durft. De verse ijsjes en marshmallows smaakten in ieder geval veelbelovend.

We verbleven in een appartement van Hotel Graaf Bernstorff in het centrum van het dorp. Een aanrader: ruime schone kamers, betaalbaar en werkelijk niets kan kapot. Maar er zijn genoeg andere opties, zoals bij datzelfde Hotel van der Werff en restaurant Ambrosijn.

Dank je wel brandweerman Sam

In het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Schiermonnikoog organiseren ze leuke activiteiten voor kinderen. Zo knutselden wij pindakaas vetbollen en bakten broodjes boven een kampvuur op de OERRR Vette Vogel Dag. Een en al nostalgie.

Het Schelpenmuseum Paal 14 gelegen in een woonhuis was ook een hit. De eigenaar weet allerlei ditjes en datjes te vertellen over je zelf meegebrachte schelpen. We gingen hier elke dag langs. Hetzelfde gold voor Witte Winde, een kinderboerderij met speeltuin.

In het donker met zaklamp naar de twee vuurtorens gaan kijken was enorm spannend. Maar de allerleukste excursie blijft die aan de plaatselijke brandweerkazerne. Na drie rondjes in de stromende regen om de kazerne heen gefietst te hebben, kon een lokale brandweerman het niet langer aanzien. Mijn peuter en kleuter mochten in de brandweerauto’s zitten en de sirene testen. De dag kon niet meer stuk. Brandweerman, dank je wel.

Vuurtorens kijken op het Waddeneiland Schiermonnikoog

Week vol kleine geluksmomentjes

Onze vakantie aan Schiermonnikoog was een week vol kleine geluksmomentjes. Volgend jaar wil ik weer.

Misschien zelfs alweer in de kerstvakantie. Ik kan me geen mooiere plek voorstellen om stil te staan bij het afgelopen jaar.