Huuu: huisje, boompje, beestjes?!

Wat ademt méér sfeer uit dan een kerstboom in de kamer? Helaas halen we niet alleen de kerst in huis, maar zitten er duizenden kleine beestjes in die mooie boom. Ongewenste indringers! 

Volgens een onderzoeker uit Noorwegen zitten er in de gemiddelde kerstboom niet minder dan 25.000 beestjes. Deze ontwaken uit hun winterslaap wanneer ze in een warme, verlichte woonkamer komen.

De meeste beestjes zijn onzichtbaar

De meeste van de diertjes zitten in de stam en zijn dus niet zichtbaar. Bovendien zijn ze in de meeste gevallen totaal onschuldig. RTV Noord-Holland vroeg bioloog Bas Difize naar de meest voorkomende beestjes in de kerstboom.

  1. Spin

De kerstboom kan een brede keur aan spinnen herbergen. Een bekende gast is de kruisspin.

  1. Springstaartje

Met twee aanhangsels op hun achterlijf lanceren deze zespotigen zichzelf. Een springstaart van 5 millimeter kan met enige moeite wel 8 centimeter overbruggen.

  1. Mijt

Mijten zitten in ieder huis. Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt.

  1. Wants

Ook wantsen, en dan vooral de variant die in je bed kruipt, zijn berucht. Ook dennenbomen vormen een natuurlijke leefomgeving voor deze monstertjes.

  1. Bladluis

Tenslotte natuurlijk een echte boomparasiet: de bladluis. Deze beestjes zuigen sap uit boomstammen en opereren vaak in grote groepen.

Geruststelling

Tja, 25.000 beestjes klinkt als heel veel. In werkelijkheid voegt deze kolonie echter maar 5% toe aan de bevolking van je huis. In een gemiddeld huis wonen namelijk al zo’n half miljoen beessies. In kieren, kussens, matrassen, overal. Toch geen zin in dit extra bezoek? Schud dan de kerstboom goed uit voordat je hem het huis in sleept. Of ga toch voor een kunstboom.

[bron: RTV NH]

img_3722