Dilemma? Diptijd!

Als mensen zeggen dat ze om vier uur langskomen, schiet ik vaak in een kramp. Is het dan nog theetijd of al borreltijd? Voor mijn schoonouders die lang in Frankrijk hebben gewoond is dat honderd procent helder: theetijd. Maar in Nederland ligt het wat lastiger.

Crudité

Hierop heb ik de volgende variant bedacht: diptijd. Dat werkt zo. Na binnenkomst bied ik het bezoek een kopje thee aan met een koekje of dadel. En om half vijf verschijnt er een plateau met crudité. Klinkt gewoon veel leuker dan groentemix. Dipjes erbij en klaar ben je. Dit heb je nodig:

  • Paprika in de lengte gesneden
  • Komkommer in de lengte gesneden
  • Worteltjes (geschrapt)
  • Snoeptomaatjes gehalveerd
  • Voor de liefhebber (ik niet): stengels bleekselderij

Zo maak je in een handomdraai twee dips:

Yoghurtdippie: meng het sap van een halve citroen met een paar eetlepels volle kwark of Griekse yoghurt. Pers een knoflookteentje uit en meng erdoorheen. Voeg wat peper en zout toe en roer goed.

Humusdippie: doe een zak kikkererwten van Hak (die hoeven niet meer uit te lekken) in een maatbeker. Voeg drie eetlepels tahin (sesampasta) toe en de andere helft van de citroensap. Dit kun je allemaal bij Albert Heijn kopen. Schenk er olijfolie bij en voeg een uitgeperst knoflookteentje toe. Peper en zout erbij. Smullen maar.

Je kunt er bij hongerig bezoek nog een bakje ongebrande amandelen en cashewnootjes bij serveren.

Dankbaar

Behalve dat ik met mijn crudité soms een health freak label krijg opgespeld, levert het vooral veel dankbaarheid op. Van mensen op dieet. En van mensen met kinderen die blij zijn dat er al wat groente naar binnen is. Zodat ze thuis zonder schuldgevoel een pizza in de oven kunnen schuiven. Net als ik vaak doe.