Een derde baby op komst: genieten!

Wie had gedacht dat ik in verwachting van onze derde baby het meest zou genieten van mijn zwangerschapsverlof? Ik dus niet. Met twee kinderen leek dat me praktisch onmogelijk. Zo heb ik best lang doorgewerkt, omdat me een zomervakantie met kids thuis pittiger leek dan op kantoor zitten met collega’s. Maar zodra school en speelzaal hun deuren weer openden, is mijn verloffeestje een feit.

Geen bruisende verloftijd

Bij de eerste baby heb ik tot aan mijn bevalling en erna doorgewerkt. Eigenlijk ben ik toen nooit helemaal gestopt, omdat mijn debuutroman een maand voor de bevalling uitkwam en ik allerlei promotie-activiteiten te doen had. Bij de tweede baby heb ik de laatste drie maanden bedrust moeten houden, dus dat was ook geen bruisende tijd. Bovendien kwam mijn tweede roman een maand na de bevalling uit. Maar nu!

Deze tien tips voor een geweldig zwangerschapsverlof bij de derde baby wil ik graag delen. Al is het maar om mezelf eraan te herinneren hoe leuk het was.

1.  Volg een creatieve cursus. Ik loop al vijf jaar rond met schilder-ideeën maar voer ze nooit uit. En nu dus wel. Heerlijk en helemaal mindful om me volledig te richten op kleuren mengen en het doek vol te kladderen.

2. Breng een bezoek aan musea. Zelf ben ik naar het pas opnieuw geopende Singer museum geweest. Wat is het daar leuk en wat kun je er fijn zitten in de tuin en bij de haard. Ook de museumwinkel was een groot succes. Met mijn jongste van 3 ben ik in het Nijntje museum geweest, dat is zo’n mooi museum. Daarna aten we een Nijntje pannenkoek in het cafe van het Centraal Museum aan de overkant. Met mijn oudste van 5 heb ik het Rijksmuseum bezocht. Een zaal was genoeg, maar hij heeft genoten van de giga Nachtwacht en de mooie vloeren. Daarna hebben we een half uur buiten gezeten in de ligstoelen bij de fonteinen met een ijsje.  Dat brengt me op punt 3.

3. Breng wat quality time door met de andere kinderen apart. Het is veel relaxter om met 1 kind op pad te zijn dan met twee. Ze slopen niks, vooral elkaar niet, en praten veel opener over alles wat ze bezighoudt. Heel gezellig.

4. Neem een zwangerschapsmassage. Of vijf. Bij Soap Company in Amsterdam hebben ze een speciale massagetafel met een uitsparing waar je buik in past. Ik vind dat echt een cadeau aan mezelf.

5. Doe dutjes. Dat vind ik lastig als ik nog tien to do’s heb bedacht die ik wil afvinken voor de bevalling. Zoals enveloppen schrijven voor de geboortekaartjes. Toch merk ik dat ik er enorm van opknap als ik een uurtje op de bank heb gelegen en daar tot na de avondspits van profiteer.

6. Verzamel adressen (mensen verhuizen super vaak!), bestel de babykaartjes en schrijf de enveloppen voor de bevalling. Daar heb je straks echt geen zin in. Wel vind ik het een duivels dilemma of ik ook alle adressen van familie en vrienden van mijn man moet doen. Daar ben ik nog niet uit…

7. Mediteer elke ochtend. Zodra ik thuiskom van de kids wegbrengen, zet ik een kop thee en ga ik in een relaxte stoel zitten met een zwangerschapsmeditatie. Even wegdromen bij de stem van iemand die allemaal zachte dingen zegt over contact maken met het prille leven dat in mijn buik groeit. Het heeft me zelfs geïnspireerd om een brief te schijven aan onze ongeboren zoon :).

8. Maak koffiedates. Ik was altijd die moeder die meteen naar kantoor racete na school. Toch is het leuk om nu eens de tijd te nemen om bij te kletsen met moeders uit de klas bij een fijn koffietje waar ze ook biologische muffins verkopen. Bovendien is het goed om te investeren in mijn netwerk voor als ik straks na de bevalling eens in de kreukels lig, mijn man in Londen zit en ik een lift voor mijn kinderen nodig heb.

9. Vries alle restjes alvast in voor straks. Mijn vriezer puilt uit van de soepen, stamppotten en curries.

10. Probeer niks te doen. Eerlijk gezegd ben ik daar totaal niet voor in de wieg gelegd. Maar een beetje mijmeren is eigenlijk ook wel heel rustgevend en bevredigend deze laatste weken. Voor sommige zwangeren zelfs broodnodig.

Dit is mijn top tien. Er zijn ook dingen die ik niet heb gedaan: fotoboeken maken voor de kinderen (shit, dat wilde ik echt heel graag doen – misschien de komende twee weken), ingewikkeld koken, documentaires kijken, een nieuw boekidee pluggen bij de uitgever. En dingen die ik wel heb gedaan: mijn oma uit lunchen genomen, het hele interieur omgegooid en daarbij belachelijk veel geld uitgegeven aan hysterisch vogeltjesbehang in de zitkamer. Ook vond ik het ineens nodig om een peperdure borstel te kopen van paardenhaar voor mijn korte jongenskoppies.

Tja, hormonen. Beter en goedkoper dan het servies kapot gooien, omdat iemand weer heeft gevraagd of ik zeker weet dat ik er geen twee (of vijf) verwacht. Echt, mensen zeggen de gekste dingen tegen zwangere vrouwen. Maar dankzij mijn meditatiesessies voel ik geen frustraties, lach ik er vriendelijk om en bestel rustig nog een warme choco met slagroom. Dit verloffeestje neemt niemand mij meer af.