Oud&Nieuw groep

De mooiste herinneringen aan Oud en Nieuw zijn mijn jeugdherinneringen. Met tien stellen huurden mijn ouders voor drie nachten een grote boerderij in Drenthe waar we met alle kinderen samen op een slaapzaal mochten logeren. Dikke keet natuurlijk. Ik ben  op 30 december jarig en zo trapten we deze driedaagse altijd af met een grote taart en lekker veel cadeaus. De haard ging aan en iedereen deed z’n ding die dagen: speurtochten, schaatsen, spelletjes binnen, koken, boodschappen doen, zingen, lezen. De succesformule was dat iedereen zichzelf kon zijn en dat er altijd wel iemand zin had in een activiteit.

Wachten op de gaafste uitnodiging

Tot mijn vijftiende hebben we op deze manier Oud en Nieuw gevierd. Daarna begonnen de oudste kinderen van de groep te verlangen naar vette feesten. Mijn moeder viert het nog steeds ieder jaar met de andere ouders uit de groep, maar ik ben al zo’n 20 jaar compleet lost. Diverse pogingen heb ik ondernomen om de Oud en Nieuw viering van vroeger te overtreffen: house feesten, wintersport, naar een hotel met een groep vrienden en hun kleine kids. Maar  er ontstaat maar geen vaste groep met bijbehorend groepsgevoel.

Dit jaar had ik alle hoop op onze buren gevestigd, maar ook dat lijkt niet te werken. De een wil  zonnig met vakantie tijdens O&N, de ander wil pas op het laatste moment beslissen. Vooral dat lijkt bij O&N te horen en daar gaat het dus helemaal mis: je moet niet wachten op de gaafste uitnodiging voor het gaafste feest met de gaafste mensen. Want dan wordt het bij voorbaat een teleurstelling. Het gaat er volgens mij om dat je een vaste groep creëert waar je gewoon jaarlijks O&N mee viert, zonder uitzondering. Het liefst op een neutrale ruime locatie in de natuur waar alle kinderen kunnen spelen en iedereen of niemand met de troep achteraf zit.  

Mijn goede voornemen: een vaste groep

De afgelopen maanden heb ik het te druk gehad om een nieuwe poging te wagen om een vaste groep te vormen. Ik troost mezelf met de gedachte dat mijn kinderen nog jong genoeg zijn om de traditie van de vaste O&N groep mee te krijgen. Volgend jaar ga ik er gewoon helemaal voor. Dan begin ik in januari al met een locatie zoeken en mensen uitnodigen. Die dan meteen Ja! moeten zeggen tegen dit concept en voor minstens 10 jaar moeten tekenen. Dat is mijn goede voornemen voor 2017.

Dit jaar vieren we het met onze lieve vrienden uit het dorp die net als wij waarschijnlijk twaalf uur niet eens halen, omdat de kinderen zo vroeg wakker zijn. We steken de haard aan, leggen wat spelletjes klaar en wachten met elkaar op het nieuwe jaar. En dat is voor nu eigenlijk helemaal goed.

Ik wens iedereen een gezond, gezellig en gelukkig nieuwjaar!