Zomer stamppotje

De geur van barbecuen alleen al: ik ben er gek op. Ook als overtuigd vleesonthouder. Toch verlang ik na een paar weekenden visjes en groentjes grillen, weer naar een gewone maaltijd.

Een zomers recept dat het altijd goed doet bij onze kinderen is: het zomer stamppotje. Ik denk er niet zo snel aan, want aardappelpuree associeer ik toch eerder met wollen wanten en worst. Maar deze variant is vrolijk, voedzaam en snel klaar.

Dit heb je nodig voor vier personen:

• 500 gram kruimige aardappelen (zelf geschild of voorgeschil door AH)

• Grote zak snijbonen

• Flinke zalmmoot of stuk kabeljauw

• Knoflookteen

• Viskruiden

• Eventueel: crème fraîche, mosterd of mierikswortel

Zo maak je het:

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  2. Schil en was de aardappelen en zet ze op het vuur in ruim water. Besprenkel de zalm of kabeljauw met een lepel olijfolie, wrijf in met een uitgeperst knoflookteentje en de viskruiden. Pak de vis daarna in in aluminiumfolie en bak het pakket 20 minuten in het midden van de oven.
  3. Stoom na 10 min koken de snijbonen in een stoommandje boven de aardappelen of doe ze bij de aardappelen in de pan.
  4. Als het goed is, zijn de aardappelen, snijbonen en vis precies tegelijk klaar. Zet de oven uit, en controleer de vis. Nog niet gaar? Laat nog even in de oven nagaren. Giet het water van de aardappelen af en stamp de snijbonen door de aardappelen. Ik gebruik graag een staafmixer voor een gladde puree. Je kunt voor nog meer smeuïgheid drie eetlepels crème fraîche door de puree roeren.
  5. Pak de vis uit en verdeel over vier bordjes met puree. De olie uit het vispakket kun je gebruiken als jus.
  6. Tip: voor nog meer smaak kun je peper en zout, een theelepel mosterd of mierikswortel toevoegen aan de puree.