De boekenclub is booming

Onlangs vierden wij dat onze boekenclub 1 jaar bestaat. Wat een feest! Ik wilde al een boekenclub sinds ik kon lezen, want wat is er leuker dan met elkaar praten over mijn grootste liefde? Maar voor veel mensen in mijn omgeving klinkt een boekenclub bejaard. Doe dan ook maar meteen een beige boodschappenkoffer op wieltjes.

Gelukkig heeft mijn Zuid-Amerikaanse vriendin Gaby een jong, bruisend en internationaal gezelschap bijeengekregen. We lezen in het Engels. Dat maakt het ook meteen minder stoffig. Om de beurt mag iemand een boek kiezen en een avond hosten in het thema van het boek. Als er maar wijn is en bij voorkeur vuur. De groep-apps heet dan ook Books & Wine (&Fire denk ik er in stilte achteraan).

Huiswerk?

Iemand vroeg laatst of verplicht een boek lezen niet voelt als huiswerk. Zo ervaar ik dat meestal niet, al heb ik niet altijd zin om te beginnen aan een boek als het genre me tegenstaat. Zo heb ik niks met misdaad, maar dan ben ik zo eerlijk om te zeggen dat ik alleen het uittreksel heb gelezen. En vind ik het nog steeds interessant om te horen waarom de anderen het wel een mooi boek vonden. Het komt zelfs voor dat ik een boek alsnog ga waarderen, omdat anderen vertellen wat ze er zo goed aan vonden.

Wij lezen dus in het Engels, dat is het enige criterium. Maar het lijkt me ook leuk om een jaar lang zelfhulpboeken, chickklit (my quilty pleasure) of kinderboeken te lezen. Als romanschrijver vind ik het interessant om te horen waarom een bepaald genre of schrijfstijl in de smaak valt bij anderen.

Geheim genootschap

Eens in de twee maanden komen we bijeen en iedere avond is weer bijzonder. Het voelt als een geheim genootschap. Ook omdat we aan de hand van de thema’s in het boek met elkaar spreken over onze eigen levens, wat we uit het boek herkennen. Dus praten we over het huwelijk, werk, kinderen, ouders, vriendschappen, onze betekenis op de wereld. Een sessie bij een psycholoog is duurder en een stuk minder gezellig. Kortom, heb je nog geen boekenclub? Maak een groepsapp aan, nodig een bont gezelschap uit en instant geluk is verzekerd. Wij hebben weer voor een jaar bijgetekend.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest