Hyggelige huismussen

Nergens ben ik zo gelukkig als thuis. Lekker keuvelen, beetje rommelen, lezen, opruimen, creatief koken, vogelbingo met de kids spelen en genieten van kaarsjes, dekens, chocola en kneuterigheid. Is dat herkenbaar of super saai?

Thuis kunnen we alles zelf bepalen

Nederlanders zitten gemiddeld 21 uur per dag binnen. Bizar feit: zelfs in het weekend brengt de Nederlander gemiddeld slechts 3,7 uur niet in huis door. Ruim 85% van de Nederlanders verkiest thuis afspreken boven uitgaan in een restaurant of café. Vooral een etentje, spelletjesavond of een borrel thuis vinden mensen fijner dan een avond kroeghangen. De reden: thuis kunnen we zelf de sfeer bepalen. En het gezelschap.

Gematigd sociaal

Ik vind deze cijfers best een opluchting, want het voelt soms alsof ik een beetje raar ben dat ik graag thuis zit. Het is toch juist gaaf als je festivals, hippe restaurants en borrels afloopt? Dan ben je sociaal en happening. Toch zie ik mezelf als een sociaal mens, maar met mate. Na twee dagen intensief werken op kantoor met collega’s wil ik graag weer even in mijn eigen gezelschap verkeren. En na een gezellig etentje of verjaardagsfeest verwerk ik de gesprekken het liefst alleen. Misschien juist omdat ik graag luister en echte gesprekken verkies boven chit chat.

Maar daar is dus gewoon een naam voor: huismus. Tja. In Denemarken schijnt het ook heel normaal te zijn om het thuis fijn te vinden, daar ben je helemaal ‘hyggelig’ als je bewust kiest voor een marmotten bestaan.

Ik weet niet of het erfelijk is, maar mijn kinderen vinden het nergens zo fijn als thuis. Ze vragen nauwelijks om play dates of andere activiteiten buitenshuis en dat vind ik stiekem helemaal prima. Voor mijn man gaan we er in het weekend wel op uit, want die heeft dat huislijke niet zo sterk.

Ben jij ook een huismus? Dit zijn de 7 belangrijkste tekenen

  1. Je bent dol op kokkerellen. Soepen, stoofpotjes en stamppotten vind je een feest om te bereiden. Voor jezelf, je gezin of vrienden en familie. Al vind ik persoonlijk één gezellig etentje per week met gasten ruim voldoende. Daar teer ik dan de hele week op.
  2. Zodra je thuiskomt na een drukke dag, gaat je huispak aan. Oké, een huispak gaat misschien ver, maar ik loop thuis niet op pumps. Een elegante joggingsbroek (die bestaan) telt ook.
  3. Thuis verveel je je nooit: werken, opruimen, koken, spelletjes, lezen, bellen, afspreken, dagdromen, series kijken. Het kan allemaal op je favoriete plek.
  4. Je bed en beddengoed is van dezelfde kwaliteit als dat van een vijfsterren hotel. Elk weekend voelt als een staycation in je eigen slaapkamer. Nadeel: iedere hotelovernachting valt tegen.
  5. Je hebt een abonnement op alle streaming services: Netflix, HBO, Videoland Unlimited.
  6. Je hebt meer dekentjes van cashmere, wol of andere zachte stoffen dan jassen.
  7. Kopjes thee, kaarsen aan en een fijne loungeplek. Meer heb je niet nodig om intens te genieten van het leven.

Weet jij nog meer kenmerken van de huismussen-aandoening? Ik ben benieuwd!