Koningsdag: schatzoeken op straat 

Begin januari zie ik altijd een lichtpuntje in de somberheid en dat is Koningsdag. Op Kerst na de leukste dag van het jaar voor mij. Twee vriendinnen en mijn moeder begrijpen dit gevoel, de rest verklaart me voor gek. Want waarom zou je in de vaak miezerige regen om zeven uur ‘s ochtends op pad gaan om oude zooi in de slaan?

Dat zal ik even uitleggen. 

Als kind speelde ik al heel graag winkeltje. En op Koningsdag werd die fantasie ineens werkelijkheid. Op een kleedje verkocht ik mijn oude spullen alsof het de Rijksmuseumcollectie betrof. Omdat ik ook graag shopte, wisselde ik af met mijn moeder. Om de beurt pasten we op onze winkel. Nu zou ik dolgraag weer een kraampje optuigen, maar mijn twee jongens zijn nog te klein. Ik denk dat ze na een halve minuut al wegrennen en dan is de lol er wel vanaf.

Net zo graag struin ik vanaf zeven uur zelf over de markt, opzoek naar schatten uit andermans zolder. Zo kom ik steevast thuis met Lego, Playmobil en leuke merkkleding voor de kinderen. Ook heb ik eens van een bejaarde vrouw prachtige Chinese schoteltjes gekocht. En van een Britse vrouw een zak zwangerschapskleding. Het contact met de verkoper en het verhaal bij de spullen vind ik het allerleukst. En de anticipatie, ik slaap de nacht voor Koningsdag altijd slecht. Niet omdat ik laveloos in bed ben beland, maar omdat ik het zo spannend vind wat ik ga aantreffen op al die kleedjes.

Parels tussen de zooi

Toen ik nog in Amsterdam woonde, had ik twee vaste maatjes waarmee ik om zes uur ’s ochtends al afsprak: allebei hadden ze kunstgeschiedenis gestudeerd en gingen ze net als ik opzoek naar parels tussen de zooi. Heerlijk was dat. In ons dorp mis ik het fanatisme rondom Koningsdag. En het uitgebreide aanbod.

Maar het is natuurlijk ook gezellig om met de kinderen over de twee straten verspreide vrijmarkt te lopen in ons dorp, daarna spelletjes te doen op het dorpsplein en met vrienden een oranje tompouce te eten. Bovendien heb ik net de interessante documentaire The minimalists gezien en sta ik meer in de opruim-modus dan in de aanschaf stand. Dus als jullie morgen in de vroege vrieskoude mist een oranje verschijning aantreffen, dan ben ik het!