De melkfabriek: een inspirerend handboek over borstvoeding

In het verfrissende handboek De melkfabriek van Sofie van den Enk en Eva Munnik delen bekende en onbekende vrouwen hun ervaring met borstvoeding. En dat werkt heel relativerend en inspirerend.

Borstvoeding is echt een ding

Uit eigen ervaring weet ik dat borstvoeding geven echt een ding is. Het is heel persoonlijk of je ervoor kiest of niet. En soms lukt het gewoon niet. Zoals bij mijn tweede zoontje: hij heeft tien dagen in de couveuse gelegen en mijn melkproductie was totaal lamgelegd door de stress.

En de lactatiedeskundigen en verpleegkundigen maar mijn borsten masseren. Behalve dat het ongemakkelijk en frusterend was, hielp het niet. Geen idee hoe dat had gemoeten als ik in een land zonder poedermelk had gewoond – misschien had een vriendelijke buurvrouw of min hem dan gevoed? – maar daar hoefde ik gelukkig niet over na te denken.

Had ik dit boek maar eerder gelezen

Het lijkt wel alsof iedereen iets vindt van borstvoeding. Dat gaat niet alleen over wel of niet borstvoeden, maar ook over de periode. Een maand is te kort, een jaar te lang. Wat een onzinnige bemoeienis! Daarom is dit boek zo fijn en vernieuwend: het is informatief, relativerend en met humor geschreven.

Er staat in hoe romantisch en bijzonder borstvoeding kan zijn. Maar het is totaal niet belerend, er staat in dat flesvoeding ook helemaal prima is. Zolang je maar doet wat past bij jou. En alleen die boodschap is al geruststellend. Had ik dit boek maar kunnen lezen toen ik vijf jaar geleden beviel van mijn eerste zoontje. Dat had mijn kijk op borstvoeding echt compleet veranderd.

Leuk cadeautje voor zwangere vrouwen

Is je vriendin, zus of buurvrouw in verwachting? Met dit boek is ze alvast goed geïnformeerd. En dat is een groot cadeau.