Naar de Côte d’Azur met kleine kinderen

We sprongen een gat in de lucht toen mijn schoonmoeder er haar man een heerlijk huis in Zuid-Frankrijk hadden gekocht. Nooit meer zouden we stress hebben over een geschikte kindervakantie. Dus meteen het eerste jaar schreven we ons in voor een lange logeerpartij aan de côte. Via een kloosterhotel in Dijon reden we er het eerste weekend van de schoolvakantie naartoe. Op zondag, zonder file.

Het huis was inderdaad heerlijk, het zwembad ook. De tijgermuggen minder. Onze twee jongens hebben zich thuis goed vermaakt de eerste dagen. Daarna begon het – vooral bij mijn man – te kriebelen en wilde hij dagtripjes maken. Ik zuchtte eerst nog wat met mijn 30 weken zwangerschap, maar het was inmiddels 38 graden geworden en een ritje in de auto met airco naar een leuke lunchplek leek me best een verademing. Maar bij de Côte d’Azur denk ik meteen aan minuscule strassbikini’s en flessen champagne op het strand. Zouden wij daar wel passen met onze emmers, scheppen en waterpistolen?

Hier volgt een top 5 van onze leukste uitjes:

1. Loungen bij La plage

Eigenlijk zocht ik een Ibiza-achtig strand: klein, schoon en met een verscholen restaurantje waar je een visje kunt eten. Via een goede tip kwamen we terecht bij La Plage in Antibes, Juan les pins (34 Boulevard du Littoral, 06600 Antibes Juan les Pins, +33 4 93 61 61 33). Dat waren bedjes dicht op elkaar, maar verder perfect voor een dagje strand, omdat we er een minuut vandaan goedkoop konden parkeren op een groot parkeerterrein, de bedjes betaalbaar waren en de eigenaar Thierry super (kind)vriendelijk was. Ook was de lunch er lekker.

2. Met de mannen naar de markt

Ik ben gek op markt. Van vlooienmarkt tot bio-markt. Mijn man niet, dus we houden het meestal bij een snel rondje en daarna koffie op een terras. In Frankrijk vind je elke dag wel ergens markt, maar wij zijn naar Saint Cezaire gegaan. Daar verkopen ze allerlei delicatessen. Voor een overzicht van markten: https://www.frankrijk.nl/2016/08/de-leukste-markten-van-zuid-frankrijk/

3. Cannes met kids

Als je per se naar Cannes wil, kun je het beste liggen en eten bij strandtent Vegaluna. Daar zijn ook een paar speeltoestellen voor kleine kinderen. Parkeren kan bij Palais du festival. Het is er super toeristisch en druk. Je kunt ook voor de lunch even oversteken, Rue commandant André inlopen en gaan zitten bij Bistro Bobo, Pastis of l’Atelier. Om de hoek zit La Durée en vind je winkels zoals Petit Bateau, Tartine et Chocolat en Jacadi voor schattige Franse kinderkleding.

4. Lavendelijs in de bergen

Hoog op de verlanglijst van mijn man stond bergdorpje Saint Paul de vence. Het was inderdaad betoverend. Smalle straatjes, galeries, fonteinen en lavendelijs. Lunchen met een prachtig uitzicht doe je bij La siërra. Wij aten er de specialiteit van de dag:  courgettebloemen. 

5. Kasteel-eten

Waar ik warm voor loop, is eten in een slaperig dorpje met uitzicht op petanque spelende mensen. Dat gevoel vonden we in Cabris. Daar hebben we de jongens eerst een uur uitgelaten in de plaatselijke speeltuin onder de platanen, naast een potje petanque. Daarna waren ze klaar voor l’Auberge de vieux chateau: een sfeervol restaurant op de top van een heuvel met prachtig uitzicht. We aten er heerlijk en de bediening was super vriendelijk.

Fijn hotel in Nancy als tussenstop

Op de terugweg naar Nederland maakten we een tussenstop in Nancy. Dat bleek een goed idee, want het is een prachtige stad. Het hotel waar we logeerden lag aan een mooi park, had een eigen parkeerterrein (dus de bagage kon in de auto blijven), serveerde een prima ontbijt en was een minuut lopen van een imposant plein met allerlei eettentjes: https://www.lhotelparticulier.fr

Met deze kennis en ervaring, gaan we volgend jaar weer en route. Maar dan met een derde mannetje mee, zonder regenjassen en met bussen anti-muggenspul.