Zomerboek: The Happiness Project

Voor zelfhulpboeken heb ik een zwak. Ineens lees ik allerlei boeken over geluk.

Zo heb ik net ‘Op naar geluk’ uit van Ab Dijksterhuis. Daarvan heb ik geleerd dat je beter geld kunt uitgeven aan ervaringen dan aan spullen. En dat iets voor een ander doen, bijdraagt aan je geluksgevoel. Het woord zelfhulpboek klinkt vreselijk, maar de opbrengst is wezenlijk. Ha! Mijn nieuwste ontdekking: The Happiness Project. Geschreven door ex-advocaat Gretchen Rubin. Enorm aan te raden tijdens de zomervakantie.

Wat ik zo leuk aan het boek vind? Het gaat over mij. Ook ik was eerst advocaat en toen schrijver. Ook ik heb twee jonge kids. Ook ik ben dol op New York en heb daar mijn man leren kennen en ben er ten huwelijk gevraagd. Al woon ik er nu niet. Het lezen was voor mij een feest van herkenning.

De schrijfster had me al vanaf de eerste bladzijde. Ze schrijft dat ze tevreden is met haar man, twee kinderen, huis en werk. Maar dat ze die dingen dagelijks graag meer wil waarderen. Geen Amerikaans verbeterproject dus, maar aan de slag met wat er al is. Dat doet ze in twaalf maanden waarbij ze haar theorieën baseert op solide onderzoeksresultaten.

  • Zo pleit de schrijfster voor efficiënter werken. Rubin merkt dat geconcentreerd werken het best gaat in werkblokken van 90 minuten. Daarna kun je beter even iets anders gaan doen, voordat je weer start met een blok van 90 minuten.
  • Een opgeruimd bureau betekent een opgeruimd hoofd. Ook daar ben ik het roerend mee eens. Dat geldt evengoed voor mails. Dus mest dat bureau uit en ruim mailtjes op. Dat kan door ze te sorteren in: weggooien, iets mee doen en bewaren.
  • Hobby’s en sport zijn belangrijk. Misschien denk je met een knaller van een werkend en sociaal leven dat je daar geen tijd voor hebt, maar Rubin zegt: het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit. Bedenk waar je blij van werd toen je tien jaar was. Waarschijnlijk vind je dat nu nog steeds leuk om te doen.
  • Buiten je comfort zone treden klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar is broodnodig volgens de schrijfster. Daar ben ik het deels mee eens. Out of your comfort zone is inmiddels zo’n hysterische reclameterm geworden dat ik er wat moeite mee heb. En eerlijk gezegd heb ik er een hekel aan om nieuwe dingen te proberen, maar het gevoel daarna maakt inderdaad veel goed. Dat kan een cursus portretfotografie, kaligrafie of meditatie zijn. Maar ook een cursus meteorologie bijvoorbeeld.
  • En dat nog een belangrijke tip: show up! Of, en dat is mijn beste tip: plan niet zo ver vooruit, maar leef meer in het moment. Vaak heb ik geen zin in een afspraak met een vriendin die we vijf weken geleden hebben gemaakt. Maar wel in een date die vijf minuten geleden spontaan is ontstaan.

The happiness project is echt zo’n boek waarvan ik wilde dat ik het zelf had geschreven. En dat kan in zekere zin. Want het is juist de bedoeling dat iedereen z’n eigen happiness project vormgeeft. Misschien denk je nu dat The Happiness Project jou niets nieuws brengt. Dat hoop ik eigenlijk. Want dat kan maar een ding betekenen: jij bent al helemaal happy. Gefeliciteerd!

Pas op: als je niet lekker in je baan zit, loop je het risico dat je die na het lezen van dit boek gaat opzeggen.