Dromen in Rome

Voor zijn veertigste verjaardag, heb ik mijn man een weekendje Rome cadeau gedaan. Belevingen schijnen beter te beklijven dan spullen, was de officiële reden. Maar ik wilde natuurlijk gewoon graag even weg met alleen hem. Op goed geluk had ik een ‘Monti suite’ gereserveerd in de buurt van het treinstation en op loopafstand van het Colosseum. Zonder ontbijt, want met van die ongedouchte mensen in een sneu zaaltje nog net voor tienen een droog roerei en fruitsalade aangemaakt met limo wegwerken, trok me toch niet zo.

De vibe van vroeger kwam godzijdank meteen terug. Al op Schiphol rende ik als vanouds achter mijn man aan die galant en vol gas vooruit onze rolkoffers voor zijn rekening nam. Daardoor zaten we wel als eerste in het vliegtuig. Eindelijk weer eens een heel tijdschrift achter elkaar kunnen uitlezen. En we hebben hele zinnen met elkaar gewisseld, zonder instructietoon en zonder onderbroken te worden. Mijn weekend kon al niet meer stuk.

 

img_3348

De buurt Monti bleek een schot in de roos: we waren omringd door leuke boetiekjes, bakkertjes en eettentjes. De beste tips van dit love weekend op een rij:

Monti

  • Trieste mini pizza’s.
  • Urbana 47 (gerechten met lokale producten)
  • Drankjes rondom de fontein op Piazza Madonna dei Monti.
  • Pizzeria Alle Garrette (betaalbaar, heerlijk en een echte buurtspot)
  • Aromaticus (ik vond het er geweldig, mijn man kreeg er de kriebels van: naast lunch verkopen ze er kruiden en alles wat je nodig hebt voor je moestuin)

Trastevere

Vaticaan

  • Restaurant PierreLuigi (kies de melanzane alla parmigiano)

 

img_3370

Wij vonden het heerlijk om even geen programma te volgen, aangezien ons leven met kleine kids al strak staat van het stramien. En ik vond het geen probleem om het Colosseum en het Vaticaan alleen van buiten te bewonderen, met drukke menigten heb ik niet zo veel. Ik voel toch vooral de sfeer op zo’n plek en geniet net zo intens van een open karretje vol bloemen dat voorbij rijdt of een simpel ontbijtje aan de bar. Maar als je overal in wilt, kun je beter tijdig reserveren. Wij hadden geluk dat een vriendelijke mevrouw achter de kassa ons geheime kaartjes verkocht voor Galleria Borghese die eigenlijk pas weer over drie dagen beschikbaar waren.

Doorgezakt

Vanaf het vliegveld kun je het beste met de trein gaan. Binnen een half uur ben je in de stad en weer terug. September is wel een heel drukke maand voor een city trip naar Rome. Maar het was zonnig en dat is ook wat waard. Alleen de laatste avond hadden we regen en zijn we als vanouds doorgezakt in het eerste café dat we tegenkwamen. Op de terugweg snackten we een mini pizza bij Trieste in de leukste straat van Monti. Tien jaar jonger en vol nieuwe dromen kwamen we terug uit Rome.