Tentoonstelling: Marilyn 90 jaar

Het openingsgala voor de tentoonstelling Marilyn 90 jaar was een sprookje. Ik sta niet wekelijks op een gala, het was dus al leuk om weer eens een hysterische jurk en hoge hakken te dragen. En vijf minuten voor aanvang nog snel wat rode lippenstift aan te brengen bij de Bijenkorf tegenover De Nieuwe Kerk, want die kleur heb ik niet standaard in huis.

img_3441
Ook de avond was goed verzorgd. Connie Palmen sprak de zaal bijna een uur lang toe met een indringend verhaal over het tragische leven van Norma Jeane die alleen werd gezien als Marilyn Monroe.

De mens achter mythe marilyn

Dan de tentoonstelling: knap om van een bestaande collectie zo’n originele beleving te maken. Zo stond er een gigantisch beeld, gemaakt naar een filmscene waarin de mannen letterlijk aan de voeten liggen van Marilyn. Ook het behang met daarop afbeeldingen uit haar leven was verfijnd, origineel en gaf het geheel net dat beetje extra. Het werd speciaal ontworpen voor deze tentoonstelling. Zelfs haar dood werd op het behang in beeld gebracht. Spooky en sereen tegelijk.

fullsizerender1

 

Nieuwe blik

De tentoonstelling ademt een mix van glamour en tragiek, licht en donker, echt en onecht. De nieuwe kerk vormt daarvoor het perfecte decor. Na deze avond zie ik Marilyn met een nieuwe blik. En ben ik verdrietig én blij dat mijn galajurk weer even de kast ingaat. Meer informatie via de website van De Nieuwe Kerk.

img_3450