Thanksgiving: waar is Fabulous Friend Hjalmar dankbaar voor?

Op 24 november wordt in Amerika en Canada Thanksgiving gevierd. Een mooie traditie: dankzeggingsdag.

In aanloop naar onze favoriete feestdag staan wij samen met Fabulous Friends wekelijks stil bij waar zij dankbaar voor zijn in hun leven.

Onze vierde Fabulous Friend is Hjalmar Snoep, specialist in spelletjes maken:

Ik kan nu direct oproepen waar ik dankbaar voor ben. Mijn gezondheid, mijn familie, mijn werk. Eigenlijk voor alles wel. En niet alleen voor grote dingen, maar ook voor de kleine dingen: schoon water, een warme douche. Wow, wat is het leven toch mooi! Dankbaarheid is een lekker gevoel.

Dankbaar voor de problemen

Maar meestal ben ik niet dankbaar. Als ik dat constateer, doe ik even een oefening in dankbaarheid. Door mijn adem zo lang mogelijk in te houden. Als ik uiteindelijk MOET ademhalen, echt niet anders meer kan, dan volgt er een grote golf van dankbaarheid. Ademhalen doen we gemiddeld 16.000 keer per dag, zo’n 400 miljoen keer in een gemiddeld leven. Meestal zonder erbij na te denken. Zonder dankbaar te zijn.

Toch is dankbaarheid een heel lekker gevoel, ik zou het graag vaker voelen, maar ik focus meestal op problemen. Dit is mijn oplossing: dankbaar zijn voor de problemen! Dat klinkt raar, dankbaar zijn voor dingen die niet zo goed gaan. Voor de uitdagingen op ons pad. Voor fysieke pijn. Toch helpt het mij. Dus:

  • Ben ik mijn sleutels kwijt en kom ik te laat? Getver, maar daar ben ik dan (uiteindelijk) dankbaar voor. Een kans om te zien dat het maar een klein probleempje is en dat ik me dus kennelijk druk maak om niks. Ik ben dus dankbaar voor missende sleutels.
  • Word ik boos? Dan ben ik dankbaar dat mijn grenzen kennelijk voor mezelf duidelijk zijn, al is het overduidelijk voor die ander niet zo. Het herinnert mij aan mijn verantwoordelijkheid om mijn gevoelens te uiten. En dus ben ik dankbaar voor mijn irritatie.
  • Stinkt iemand uit zijn mond? Dan ben ik dankbaar voor mijn reukorgaan, dat me normaal waarschuwt voor akelige dingen of bedorven eten. Of voor deze gelegenheid om eerlijk te zijn tegen iemand, als ik het durf. Of misschien dankbaar voor de kracht om het te accepteren, zoals ik ook hoop dat ik geaccepteerd word, ondanks mijn gebreken.
  • Kan ik niet slapen? Dan ben ik dankbaar voor de tijd om na te denken of juist voor de uitnodiging tot meditatie.

En het enige wat ik daarvoor moet doen, is even mijn adem inhouden.

 

square

One Response to “Thanksgiving: waar is Fabulous Friend Hjalmar dankbaar voor?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest