Anna Hegeman

In de serie fabulous females interviewen we een serie ondernemers.

Deze week: de altijd goedgeklede Anna Hegeman, mede-oprichtster en eigenaar van het succesvolle bedrijf Van der Borne gericht op luxe producten en accessoires.

 1. Heb je altijd geweten dat je ondernemer wilde worden?

'Nee, eigenlijk ben ik vrij impulsief in het ondernemerschap gerold. Na mijn business school stond ik voor de keuze om voor een groot modeconcern te gaan werken of voor mezelf te beginnen. Ik woonde in Scandinavië en zag continue goedgeklede mensen. Ik zag een trend waarvan ik dacht die komt naar Nederland, laat ik daar op inspelen. En laat ik het ontwerp luxueuzer maken, een voorbeeld daarvan zijn de Korden (brilkoorden).

In eerste instantie werd ik mijn eigen uithangbord. Ik richtte me op het ontwerpen en dragen van mijn eigen brillenkoorden en sieraden. Hier kreeg ik zoveel positieve reacties op dat dit me sterkte om samen met een vriendin in 2012 Van der Borne op te richten. Die goedbetaalde baan bij een bedrijf kan altijd nog dacht ik.'

IMG_8116

 1. Wat vind je lastig aan het ondernemerschap?

'Alles heb ik geleerd door het te doen. Ik ben een autodidact. Dit betekent ook dat ik alles wat er mis kan gaan zelf heb ervaren. Ik heb mezelf de afgelopen jaren vaak afgevraagd waarom alles niet gewoon in een keer goed kan gaan. Helaas heb ik ook ondervonden dat je echt op je hoede moet zijn met wie je zaken doet.

Daarnaast kan het ondernemerschap eenzaam zijn, dan mis ik de gezelligheid van collega’s. Dat kopje koffie of kletspraatje na het weekend.'

 1. Wat geeft voldoening?

'De meeste voldoening krijg ik als een fabrikant uiteindelijk mijn wensen goed vertaalt. Dat het toch weer lukt en er een prachtig eindresultaat uitrolt waar ik veel positieve reacties op krijg. Ik zou meer van zulke reacties moeten genieten. In mijn hoofd ben ik vaak alweer bezig met mijn volgende project.'

IMG_8119

 1. Waaruit haal jij je inspiratie?

'Ik haal mijn inspiratie vooral uit het leven, uit wat er om mij heen gebeurt, en uit reizen; ontmoetingen met andere sferen. Ik volg bewust geen andere merken of tijdschriften met het doel om inspiratie op te doen. Dit maakt mij eerder onrustig.

Ik ga niet zitten met een vaststaand idee of eindproduct als uitgangspunt, maar begin met het ontwerpen op basis van een bepaald beeld of gevoel. Dit kan een meisje op een festival zijn waar ik een tas bij bedenk. Als hier iets uitrolt laat ik de fabrikant een sample maken en van daar uit werk ik verder. Het eindproduct ontstaat echt gedurende het creatieve proces.'

 1. Hoe houd jij balans in je leven?

'Als ik merk dat ik mezelf voorbij hol, geef ik mezelf een dag vrij. Op zo’n dag raak ik mijn laptop niet aan. Ik ga naar bikram yoga of trakteer mezelf op accupunctuur of een schoonheidsbehandeling. En als ik echt helemaal weg wil van alles, boek ik last minute een weekend naar Kopenhagen. Die vrijheid is een groot voorrecht van het ondernemerschap.

Het bewaren van balans heb ik trouwens ook gaandeweg moeten leren. Van het belang van goed voor mezelf zorgen en tijd vrij maken voor mezelf word ik mij steeds meer bewust.'

IMG_8118

 1. Wat zijn je dromen?

'Van der Borne richt zich op het hoge en luxe segment. We gebruiken alleen kwalitatief hoogwaardige materialen die op een eerlijke manier zijn geproduceerd met een enorme tijdsinvestering. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan. In het algemeen hoop ik dat mensen meer gaan nadenken over de wijze van produceren en duurzaamheid van producten. Niet elke tas wordt op een eerlijke manier gemaakt. Dit bewustwordingsproces is al gaande op andere gebieden, zoals voeding, maar zou in de mode ook meer centraal mogen staan.

Aan andere zelfstandig ondernemers zou ik willen meegeven: bij het starten van een bedrijf hoort dat je er voorwaarden aan verbindt. Laat je niet verleiden door goedkoop te produceren in India, maar denk na over je eigen kernwaarden. Wie ben ik en waar sta ik voor? Pas dan kan je bedrijf uitgroeien tot iets waar je trots op kunt zijn.'

Anna’s favorites:

 • Family: Vakantie! Mijn favoriete bestemming is momenteel Hvar, een badplaatsje in Kroatië, voor de kust van Split. Hvar voelt als een relaxte versie van St. Tropez zonder bla bla.
 • Free time: Zingen en dan bij voorkeur hele foute nummers van Chris Brown. Daarnaast vind ik edelsmeden erg meditatief: op dit moment verwerk ik allerlei stenen en kristallen in gouden ringetjes.
 • Flair: Het Deense merk HAY en de designs van Lex Pott maken mij blij. Zijn werk True Colors hangt in miniatuurversie aan mijn muur. Ook heb ik een obsessie voor levensgrote porseleinen beelden van beesten. Ik maak in opdracht meubels en accessoires. Enorm inspirerend om te doen. Zo ben ik nu bezig met het maken van een sieradenrek van leer met hele grote mikado-sticks.
 • Food: Ik houd van aparte dingen uitproberen en dat kan goed bij restaurant Choux. Voor wat meer low key ga ik graag eten bij restaurant Terpentijn met gerechten uit de Frans-Aziatische keuken.
 • Fit: Bikram yoga en EMS (Electro Musculaire Stimulatie) training.

 IMG_8117

Anna’s website: https://vanderborne.com/

Pin It on Pinterest