Marije Koopmans

In de serie fabulous females interviewen we een serie ondernemers.

Deze week: de creatieve Marije Koopmans van Studio Marie. Zij is grafisch ontwerper en kinderboekenschrijver, onder meer bekend van Een meisje in Parijs & Boet en de rode knop. Binnenkort verschijnt haar derde boek: Huismus Harrie.

1. Wat vind je leuk aan ondernemen en wat vind je lastig?
"De kick die het geeft als dingen gaan zoals ik hoopte. Trotse opdrachtgevers. Het gevoel van vrijheid, ook als ik druk ben. Dat vind ik het mooiste van ondernemen. Als ondernemer kan ik mijn eigen baan creëren. Een voorbeeld daarvan is dat ik, naast mijn werk als grafisch ontwerper, kinderboeken ben gaan schrijven. Puur vanuit passie. Ook ben ik een uitgeverij gestart om mijn boeken zelf uit te kunnen geven in Nederland en België. Daardoor kan ik ervoor zorgen dat er in Nederland en in mijn droomstad Parijs een boekpresentatie plaatsvindt.

Lastig aan ondernemen vind ik offerte-trajecten, alhoewel ik daar nu makkelijker mee om kan gaan. Ik heb geleerd om dicht bij mezelf te blijven en ik laat me niet meer leiden door emotie."

2. Ben je wel eens bang dat je niet genoeg werk hebt?
"Toen ik net begon was dat gevoel soms zo, maar nu niet meer na bijna tien jaar. Ik heb een aantal vaste grote opdrachtgevers, aangevuld met klanten waar ik eenmalige projecten voor uitvoer. Daardoor kan ik er altijd op vertrouwen dat er genoeg werk is."

3. Hoe regel je het thuis met je kinderen?
"Mijn jongens zijn 9 en 12 jaar en allebei erg zelfstandig. Er is altijd drie dagen opvang geweest en mijn man en ik zijn allebei een middag in de week thuis. De kinderen weten dat we er voor ze zijn als dat nodig is, maar ze zitten nu in de fase dat ze hele middagen buitenspelen met vriendjes en ze sporten veel. Dat geeft ruimte om veel te kunnen werken als dat nodig is.

Daartegenover staat dat we elke schoolvakantie weg gaan of vrij zijn. Dat doen we om de tijd bewust met z’n vieren door te brengen en extra van elkaar te genieten."

4. Heb je een advies voor vrouwen die overwegen te gaan ondernemen?
"Ga van start! En als je begint, wees dan niet te bescheiden en neem jezelf serieus. Gebruik de tijd die je nodig hebt en laat andere dingen soms ook los."

5. Wat is jouw allergrootste toekomstwens?
"Graag zou ik werken in Nederland én Parijs. Ik zou bijvoorbeeld wel om de week met de trein heen en weer willen reizen om vanuit Parijs te werken. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie heb ik stage gelopen in Parijs en ook nu zijn we er regelmatig. Die stad is één van mijn favoriete plekken. De mensen, de cultuur, de sfeer. Alles klopt daar voor mij."

Kijk voor meer informatie over Marije op www.studiomarie.nl

Interview met Marije Koopmans van Studio Marie

Marije's favorites:

Food: Vegetarisch, pasta en veel gegrilde groente en vers fruit. De Italiaanse, Spaanse en Aziatische keuken zijn favoriet. Old time favorite: boerenkool!

Family: Met z’n vieren zijn we op ons allerbest. Op vakantie kunnen we met z’n allen luieren op het strand, maar ook toen we drie weken op Interrail waren in Spanje of tijdens actieve skivakanties vinden we elkaar. En thuis kunnen we erg genieten van dingen als lekker koken en gezellig tafelen.

Flair: Basic stijlvol, zowel in kleding als in inrichting. Qua kleding draag ik meestal zwart, qua inrichting is er veel wit in een combinatie van strak en klassiek.

Fit: Slalomskiën (wekelijks op de skibaan met een damesteam) en fitness.

Free Time: Uit eten, naar het museum of balletvoorstellingen, maar ook heerlijk thuis op de bank film kijken met een wijntje en kaasje erbij.

Pin It on Pinterest